Vlaamse Gedroogde Hesp
” De ST. ELOY® hespen worden langdurig gedroogd met het been erin, wat de smaak ten goede komt ” …
De eerste zorg begint bij de keuze van een gezonde grondstof ; Belgische varkens gevoederd met uitsluitend plantaardige grondstoffen, zoals eeuwen terug reeds gebeurde. Hun hammen bevatten weinig vet en bestaan voor meer dan 50 % uit cholesterolverlagende vetzuren.
De streng geselecteerde hammen worden ingewreven met grof zeezout en naast elkaar gelegd. Het droogzouten gebeurd in 2 fases van telkens minimum 1 week. De jus blijft bewaard zodat er van de fijne smaak en subtiel aroma niets verloren gaat.
Na het droogzouten blijven de hammen langdurig rijpen in geklimatiseerde ruimten voor een periode van 8 weken. Daarna worden de hammen gedroogd, na de voorgaande zout- en rijpingsperiodes, een totale droogperiode van minimum 34 weken of langer, afhankelijk van het gewicht van de ham.
De hammen worden lichtjes gezouten en lang gedroogd met het been erin, wat de smaak ten goede komt.
Pas daarna worden ze uitgebeend, terug dichtgenaaid en gevormd. Een laatste kwaliteitscontrole gebeurd voor het vacuüm verpakken en etiketteren.
Het totale productieproces duurt 11 maanden of meer.