Gerookte ST. ELOY hesp

 

Vlaamse Gerookte Hesp

” Om het traditionele karakter van de ST. ELOY® hesp kracht bij te zetten, wordt deze met hout op een ambachtelijke wijze in de schouw gerookt ” …

 

 

 

De eerste zorg begint bij de keuze van een gezonde grondstof ; Belgische varkens gevoederd met uitsluitend plantaardige grondstoffen, zoals eeuwen terug reeds gebeurde. Hun hammen bevatten weinig vet en bestaan voor meer dan 50 % uit cholesterolverlagende vetzuren.

De streng geselecteerde hammen worden ingewreven met grof zeezout en naast elkaar gelegd.  Het droogzouten gebeurd in 2 fases van telkens minimum 1 week. De jus blijft bewaard zodat er van de fijne smaak en subtiel aroma niets verloren gaat.

Na het droogzouten blijven de hammen langdurig rijpen in geklimatiseerde ruimten voor een periode van 8 weken.

Om het traditionele karakter van de ST. ELOY® hesp kracht bij te zetten, wordt deze met beukenhout, in combinatie met andere houtsoorten, tussentijds op een ambachtelijke wijze in de schouw gerookt.

Daarna worden de hammen gedroogd , na de voorgaande zout- en rijpingsperiodes, met een  totale droogperiode van minimum 34 weken of langer, afhankelijk van het gewicht van de ham.

De hammen worden gezouten, gerookt en gedroogd met het been erin, wat de smaak ten goede komt.

Pas daarna worden ze uitgebeend, terug dichtgenaaid en gevormd. Een laatste kwaliteitscontrole gebeurd voor het vacuüm verpakken en etiketteren.

Het totale productieproces duurt 11 maanden of meer.